Experiències Erasmus+ de CFGS. Curs 2021-2022.

(Aquí teniu l’article de les experiències dels alumnes que han fet les pràctiques a centres de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ per a Cicles Formatius de Grau Superior en PDF).

Tot principi té un final… I les pràctiques dels nostres alumnes dels cicles formatius de grau superior han acabat. Aquí teniu un recull dels pensaments, sentiments i accions que han duit a terme na Núria, na Michelle, na Mar, na Victòria i n’Albert.

 

NÚRIA (CFGS D’INTEGRACIÓ SOCIAL)

El dia 11 de març de 2022 vaig arribar a Irlanda, Dublín per començar una nova etapa, les meves pràctiques com integradora social a una residència de gent gran.

A l’empresa on vaig realitzar les meves pràctiques vaig fer diverses activitats amb els residents (manualitats, sessions individuals per poder parlar amb ells/es, ajudant amb la gimnàstica que feien, passejar amb els residents, jocs de taula i bingo, sortides…).

Durant l’estada a Dublín realitzant les meves FCT, m’he sentit molt a gust, ja que a aquesta residència tots els professionals han estat molt simpàtics amb mi i m’han posat les coses molt més fàcils. Per exemple amb l’idioma, ja que quan vaig arribar no entenia molt el que em deien però a poc a poc vaig anar aprenent i he millorat molt amb l’anglès fins a saber defensar-me tota sola. La gent posa molt el seu granet per ajudar als altres quan veuen que som d’un país diferent i que parlem un altre idioma.

Aquí deix unes imatges de la residència fent feina; la primera amb una resident fent figuretes de fang i l’altra preparant una activitat sobre el nostre país que havíem de dur a terme.

Per una altra banda, a part de fer les FCT, aquesta aventura també m’ha servit per poder conèixer i descobrir un altre país, com és la seva gastronomia, la ciutat de Dublín, altres ciutats d’Irlanda, parlar amb altre gent d’altres països…

Aquesta darrera és la que més m’ha agradat i la que em va sorprendre quan vaig arribar a aquest país: a Irlanda està ple de gent que hi treballa o/i estudia de diferents cultures i és amb aquests persones on pots aprendre moltes altres coses i descobrir aficions similars a les nostres.

El que m’ha agradat més de Dublín han estat els parcs que té, tots verds amb molta vegetació i natura i tots els paisatges que es poden trobar entre la ciutat.

Com es pot veure a les següents imatges, el parc més gran anomenat Phoenix Park, amb molta de vegetació, i els animalets. Va ser la meva primera vegada que veia cérvols i a l’aire lliure.

Des d’aquest parc també vam poder veure la posta del sol des d’un cim, com es pot observar a l’altra imatge

Per acabar, aquesta experiència Erasmus m’ha servit per aprendre moltes coses, no només per millorar l’anglès, sinó també per poder veure i pensar les coses des d’una altra perspectiva.

Per aquest motiu, no me’n penediré mai d’haver escollit aquesta decisió per fer les meves FCT, ja que a part de dur-les a terme es poden fer moltes altres coses interessants, es pot aprendre i descobrir molt de món.

MICHELLE (CFGS D’INTEGRACIÓ SOCIAL).

 

El dia 11 de març vaig començar una nova etapa, carregada amb la meva motxilla viatgera i amb totes les meves ganes vaig posar rumb a Dublín per a complir un dels meus somnis: fer les pràctiques en un altre país i convertir l’anglès en la meva llengua.

El meu lloc de pràctiques ha estat increïble, a part de ser una empresa amb una bona metodologia, és un centre en el qual tots els/les treballadors/es es poden sentir integrats. De fet, el director, una vegada, ens va comentar que el més important per ell era tenir als treballadors/es contents, perquè així és la millor manera de donar a conèixer la seva empresa

Quant a la pregunta: què ha suposat Irlanda per a mi? Podria dir tantes coses… Mai em vaig imaginar arribar fins a aquest punt. Fa dos anys vaig decidir tornar a estudiar després de tres anys d’haver-ho deixat per falta de confiança en mi mateixa. Els primers mesos del curs van ser aclaparadors, vaig estar a punt de deixar-ho, però, així i tot, no vaig abandonar. Vaig continuar, vaig millorar cada vegada més fins que vaig obtenir notes que mai vaig pensar que podria treure. Dos anys després, a Irlanda, he acabat aquest cicle formatiu, he fet les pràctiques en un altre país i el que he après no té preu.

 

 

Estic completament agraïda de l’oportunitat que se m’ha donat de tot el que he après, he quedat enamorada de cada racó d’aquesta bella ciutat, de la seva gent, de la seva naturalesa i de tot. Irlanda ha significat molt per a mi, he après a estar sola i a creure en mi mateixa. He millorat les meves competències laborals i lingüístiques, que això és el més important per a mi. Estic tan encantada d’aquest país que he decidit anar-me’n a viure a Irlanda una temporada, així que si necessiten saber com d’efectiu és l’Erasmus, jo diria que 100%.

Estimat lector o estimada lectora, si estàs llegint això, t’anim a sortir de la teva zona de confort i viure aventures que mai imaginaries. El que pots aprendre en viure-les no té preu perquè totes les experiències t’ajudaran a convertir-te en el que vols ser. Hi ha tot un món per a veure, mai et limitis!

MAR (CFGS D’HIGIENE BUCODENTAL).

Hi ha tantes paraules, sentiments, fotografies, objectes, anècdotes, etc. per mostrar i explicar que és difícil saber per on començar, supòs que el més encertat serà fer un petit resum de tot.

El meu nom és Mar Águila Ródenas López, estudiant de l’IES Mossèn Alcover (Manacor), concretament del CFGS d’Higiene Bucodental. Enguany he pogut gaudir de l’oportunitat de realitzar un Erasmus a Berlín (Alemanya) per dur a terme les meves pràctiques.

Gràcies a la meva empresa acollidora, vaig poder començar a formar-me com a higienista, em varen rebre amb els braços totalment oberts, m’ensenyaren tot l’imprescindible i més per ser una bona professional i sobretot me’n vaig endur moltes rialles, amistats i uns valors, habilitats i competències que no tenia.

Per una altra part, personalment, vaig créixer moltíssim: estar a un altre país, amb uns altres costums, una altra llengua, uns altres valors, fa que aprenguis a cuidar de tu mateix, a solucionar els teus problemes, desenvolupa el teu instint, a més a més de convertir-te en una excel·lent, cuinera, fontanera, netejadora, compradora i tots els oficis que us podeu imaginar. Aprens a valorar altres coses, avalues des d’una altra perspectiva el que tens a casa, perquè de vegades, allunyar-se per un temps et permet veure què hi ha realment important al teu entorn. Però en realitat, i potser aquesta sigui una de les coses més crucials, descobreixes que la ciutat o el lloc no és el més important de l’experiència, sinó les persones amb qui has compartit grans moments i han estat la teva companyia durant aquests mesos.

Sincerament, na Mar que va partir d’Erasmus i la que ha tornat són dues persones molt diferents. Si abans de partir m’haguessin dit tot el que em passaria, hauria pres per boig a qui m’ho estigués contant, però aquí estic, renovada. Per una part trista, perquè sent que deix una part de la meva vida allà, quan m’havia acostumat a la meva casa, la meva gent, les meves festes, els meus passejos, les meves excursions, la meva feina i centre de pràctiques, les meves “aquesta nit me la prendré amb calma” i al cap de dues hores estar a la barra d’un bar “donant-ho tot”. Però, per una altra part, molt feliç, ja que tot té un final, i és necessari que tot acabi perquè comencin coses noves i poder-les realitzar sent millor persona i aplicant tot el que he pogut aprendre anteriorment.

Finalment, m’agradaria agrair a tota aquella gent que ha fet possible aquesta experiència, principalment a totes les persones i amics que he conegut i m’he enduit d’aquesta experiència: als membres de la clínica, a la meva família i amics i, per acabar, al professorat, destacant el meu tutor d’higiene bucodental i la responsable del programa Erasmus de Grau Superior ja que, gràcies a ells, alumnes com jo tenen l’oportunitat d’aprendre, nodrir-se de coneixements, de felicitat, de costums, de respecte, de formes de pensar, de sentiments, etc. Esper que moltes més persones tenguin aquesta oportunitat i que la gaudeixin tant com jo.

I bé, supòs que així, un dia s’acaba el temps que probablement recordaré com una de les millors etapes de la meva vida.

 

 

 

 

 

 

 

 

VICTÒRIA (CFGS D’HIGIENE BUCODENTAL).

Vaig participar en el programa Erasmus per a realitzar les meves pràctiques, que van transcórrer en una clínica de Berlín, Alemanya, al llarg de 3 mesos (març,abril i maig).

La clínica en la qual vaig realitzar les meves pràctiques estava situada en la part capitalista de Berlín i es trobava en una zona d’elevat poder adquisitiu. Per tant, la majoria de pacients que vaig tractar només representaven una petita part del que és la població berlinesa. La veritat és que Berlín és la ciutat amb major pobresa d’Alemanya i la que major nombre d’immigrants té. Pel que fa a l’equip que conformava la clínica, aquest sí que representava la realitat de la població de Berlín, de fet, tan sols dos membres eren alemanys, la resta eren estrangers i això era visible. Tots tenien diferents costums i maneres de ser, cosa que m’ha permès tenir una ment més oberta i una major comprensió cap als altres.

Un factor que va determinar la meva experiència Erasmus va ser el lloc on em vaig allotjar durant aquests tres mesos. Vivía en una casa en el que era a la part comunista de Berlín. Aquella casa pertanyia a un conegut de la meva família, del qual em vaig fer molt amiga, igual que del seu amic. Un d’ells era un professor espanyol d’història de l’art i l’altre era un economista alemany. Tots dos tenen un ampli coneixement de la ciutat i de la seva història, per això durant la meva estada vaig tenir la gran sort d’aprendre moltes coses sobre Berlín

Quan sentim la paraula Erasmus el sinònim que ens ve a la ment és diversió. I sí, hi ha diversió, però aquest terme no engloba ni una mil·lèsima part del que implica realitzar un Erasmus. Tal experiència suposa por, incertesa, angoixa, frustració, impotència, decepció, tristesa i enyorança. Ara bé, totes i cadascunes d’aquestes emocions són les que conformen un nou tu, una millor versió, algú de qui estaràs profundament orgullós. Aquests moments difícils són els que et permeten gaudir i valorar encara més totes les altres emocions positives com l’alegria, l’amor, la diversió, el plaer, la satisfacció i gratitud.

Ha estat una experiència molt enriquidora, han estat tres mesos molt curts però intensos, probablement els millors de la meva vida. I sí, Berlín és una ciutat extraordinària però el que realment m’ha fet ser qui sóc i m’ha permès gaudir d’aquesta experiència són les meravelloses persones que he conegut pel camí, s’han convertit en la meva segona família.

 

 

ALBERT (CFGS D’HIGIENE BUCODENTAL)

Un cop finalitzades les meves pràctiques Erasmus m’agradaria fer una breu explicació de l’experiència a Irlanda. Durant els 3 mesos a Dublín, he pogut explorar els seus racons, descubrir el seu menjar i aprendre els seus costums. La ciutat té un gran ambient estudiantil, ja que té diverses universitats, bastants d’estudiants internacionals i molts d’aquests trien Dublín per aprendre anglès.

També hi ha molt d’ambient de festa, des dels típics pubs irlandesos amb música en directe fins a clubs i discoteques. La gent que viu a Irlanda, no només irlandesos, són molt amables i amigables, viuen dins un món molt sociable i acollidor per a la gent que ve d’un altre país. A més, sempre hi ha ambient de música, sigui a l’interior dels locals o al carrer.

Pots recórrer tota la zona cèntrica de la ciutat a peu, sense necessitat d’agafar vehicle, això no vol dir que sigui una ciutat petita, perquè sempre hi ha alguna cosa a fer i no et pots avorrir mai! Per exemple, vaig visitar la catedral de Sant Patrici (Saint Patrick’s), l’escultura de Molly Malone, entre altres.

El país té paisatges increïbles a poques hores, un molt bon pla per fer els cap de setmanes. Durant la meva estada a Dublín vaig poder visitar Bray, una ciutat al costat de la mar, amb unes meravelloses vistes. També el  Phoenix Park, on hi podem veure una espectacular posta de sol així com animals en llibertat: vaig tenir la sort de poder-hi veure cérvols i guineus.

Sense dubte ha estat un experiència meravellosa i un país que ja torn a tenir ganes de visitar!

 

 

 

“El apoyo de la Comisión Europea para la elaboración de esta publicación no implica la aceptación de sus contenidos, que es responsabilidad exclusiva de los autores. Por tanto, la Comisión no es responsable del uso que pueda hacerse de la información aquí difundida.”